Citroenzuur / acidum citrcum
Citroenzuur
Citroenzuur is een organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven. In de biochemie is het een belangrijke intermediair in de citroenzuurcyclus. Het is een voedingszuur met E-nummer E330.
Citroenzuur wordt onder andere gebruikt:
om levensmiddelen op de juiste zuurtegraad te brengen (zuurteregelaar)
om cosmetica op de juiste zuurtegraad te brengen
als hulpmiddel bij het etsen van metalen
als schoonmaakmiddel om kalkaanslag en aanslag van algen (bijvoorbeeld op warmtewisselaars) te verwijderen of te voorkomen
voor het ontkalken van huishoudelijke apparatuur, zoals koffiemachines
om metalen voorwerpen te ontdoen van roest
als reukloos stopbad bij het ontwikkelen van fotoafdrukken
als antistollingsmiddel bij bloedafname
als (biologische) toiletreiniger
Het citraation wordt toegepast bij de bereiding en stabilisering van goud-nanopartikels ofwel goud-solen.
Prijs
-
€4,45
- Excl. BTW: €3,68
Tags: Citroenzuur