Over ons
Geschiedenis Drogisterij Boerhaave Haarlemmerstraat 68 Leiden
In het begin van de twintigste eeuw hebben de dames Annie en Marie Beukers een handel in drogerijen, specerijen, chemicaliën, verfwaren parfumerieën, borstels en toiletartikelen in een winkel op de Haarlemmerstraat 70. De dames raken op leeftijd en zoeken een opvolger. Die vinden zij in de dan 37 jarige Simon Broerse, geboren in Monnikendam in 1870. Hij ontpopte zich als een leergierig baasje en wilde apotheker worden. Helaas moet hij door de vlektyfus zijn studie opgeven. In apotheek Sanders aan het Rokin in Amsterdam en apotheek Hulp der mensheid in Den Haag wordt hij opgeleid tot apothekers assistent. Hier leert hij moeilijke recepten bereiden, zalven maken en pillen draaien.
In mei 1907 dragen de dames de zaak aan hem over. In 1901 trouwt hij met Henrica Smit. Deze bevallige dame werkt bij de familie Broerse in de huishouding. Zij krijgen vier dochters Rie, Jo, Truus en Greet. De deskundigheid is tot ver in de omgeving een begrip. Werkelijk alles wil hij over de grote Boerhaave weten. Zelfs zijn winkel vernoemt hij naar de geleerde professor.
Toen hij bijna 70 was kwam zijn oudste dochter Rie in de zaak. Toen zij in 1941 een eigen zaak in Wassenaar begon, kwam zijn jongste dochter Greet hem helpen. Zij had in 1939 haar apothekersassistente diploma gehaald. Samen met haar vader maakte zij recepten voor het Elisabeth ziekenhuis. Tevens diende de zaak als een soort tussenhandel voor de kleinere drogisterijen. Tijdens de oorlog kwam er de wet op de Magistrale Receptuur. Recepten mochten alleen nog maar in de apotheek bereid worden en voor de drogist was een diploma verplicht. Greet haalde direct dit diploma.
In die tijd kwam een knappe jongenman bijna dagelijks in de winkel. Kluuk Walenkamp, telg uit de grote Walenkamp familie. Hij had een grote mond, maar een klein hartje. Hij draaide maar om Greet heen, durfde haar niet te vragen. Volgens een rijke Roomse traditie werden ze door een pater gekoppeld. Tijdens de oorlog werd Kluuk door de Duitsers opgepakt. Zijn broers Hak en Kees ruilden hem vrij. De rest van de oorlog zat hij ondergedoken bij de familie Broerse boven de zaak.
Na de oorlog trouwde hij met zijn Greetje en gingen boven de zaak wonen. Er werden vier kinderen geboren. Jos, Har, Simone en Kluuk. De familie Broerse ging naar een huis in de Schapensteeg. Zoon Har staat te trappelen om in de drogisterij te komen.
Na bijna 10 jaar zijn vader gesteund te hebben neemt Har op 1 april 1982 de drogisterij over. Het wordt zijn leven zijn winkel. De potten met kruiden, bereidingsmiddelen en vitaminen staan nog steeds opgestapeld tot aan het plafond. De sfeer is knus en gezellig. De grote reus en zijn personeel staan voor hun zaak. Har is de ideale opvolger van de generaties Broerse en Walenkamp. Hij belichaamt het slimme van zijn opa, het flamboyante van zijn vader en het aimabele van zijn moeder.
Wanneer hij met de mooie Ingrid Meijers trouwt, krijgt de zaak in alle opzichten nog meer smoel. Met een brilletje op haar fraaie neusje propageert Ingrid het zelf maken van bier en wijn. Net als zijn vader schuwt Har de publiciteit niet. Afslanken met Patty Brard. Met Olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip toont hij zijn grote sortering vitaminen en prestatieverhogende sportproducten. Van heinde en verre stromen de kampioenen toe. Glucosamine prijst hij aan met Liesbeth List en met melatonine ontwikkeld hij zich al snel tot de Klaas Vaak van de regio, Heel Leiden slaapt met Har. De zaak groeit en bloeit. Zeker als zijn zoon Pim in 2010 in de zaak komt, om de zaak nog tot in de lengte der dagen voort te laten bestaan.